Szerencsére néha a Vidám Vasárnap is kimutatja a foga fehérjét

Néha szeretem bekapcsolni az ATV-t és nézni a Vidám Vasárnapot, figyelek, hátha elhangzik valami érdekes, na most totálisan beletrafáltam. Van egy ilyen szegmens, hogy “nézői” (hívői) leveleket olvas fel a nézőtér előtt Sándor atya, ezt a részt szeretném most szó szerint idézni. Először az olvasói levél, majd az atya válasza:

„Tisztelt Lelkész úr, nagy rajongója vagyok a dínóknak, de sajnos nem találok semmi leírást róluk a Bibliában, kérem segítsen nekem megtudni, hogy mit mond Isten róluk. Nagyon kíváncsi vagyok a válaszára! Egy 14 éves fiú Marosvásárhelyről.”

Akkor ezek szerint itt a környéken nem találtak dínó csontvázat. Mert állítólag találtak ilyent Amerikában – Észak-Amerikában, Dél-Amerikában -, tehát, nem tudom a választ. Egyet tudok: hogy vannak föltételezések, hogy Ádám előtt is volt korszak, volt élővilág a Földön, és sokan feltételezik azt, hogy Lucifer bukása után katasztrófa érte az ősföldet, és az élőlényei elpusztultak, és nagyon sok lelet ezzel áll összefüggésben. Ezt szintén nem kategorikus kijelentésként mondom, csak, szeretném hangsúlyozni, ilyen feltételezés, teória. Teória és Isten igéje között nagy különbség van. Tehát van ilyen; kétségkívül föl van adva a lecke, mert azt látjuk, hogy a Földnek az összetételét tanulmányozzuk, nagyon nehéz elhinni, hogy a Föld 6000 éves, de biztos vagyok abban, hogy a korszakunk, az embernek az eddigi pályafutása 6000 év, akármilyen számok jelennek meg az emberiség történetéhez. De egyelőre semmilyen olyan tényt nem találtak a tudósok, a kutatók, amely azt támasztaná alá, hogy 6000 évnél idősebb lenne az emberiség.

Nagyon nehéz megértenem, hogy mi jó származik a tényszerű világ tagadásából, főleg 2015-ben, amikor ilyen alapvető infóknak mindenki utána tud járni maximum tíz perc olvasással, és habár a célját nem is értem az effajta viselkedésnek, az okát igen. Ahogy ennek az amúgy élelmes 14 éves nézőnek is, úgy valószínűleg másoknak is egy idő után eljön az a pont, amikor észreveszik, hogy a Biblia írásai a természeti világról összeegyeztethetetlenek a valósággal. És ahogy a legtöbb modern hívő vagy akár vallási vezető is elmondaná, a Bibliát, főleg az ezen részeit, nem illik szó szerint venni. Sándor atya ilyen tekintetben nem túl modern. Mondhatjuk, hogy nem okoz nagy károkat, mivel gyülekezete (A Hit Gyülekezete) kb. 15-20.000 tagot számol (18 220 – 2011-es szám), és ki tudja, ebből hányan veszik be ezt a fasságot, ami fent elhangzott, lehet, hogy még kevesebben – de hogy őszinte legyek, szerintem már az is baj, ha akárcsak egy is. Éppen emiatt térek ki csak egyetlen pillanat erejéig erre a dologra – meg amiatt, mert ha ráadásul tévében hangzik el mindez, az mindig nagy tragédia szerintem (az ATV persze valamiért szereti a lehető legszélsőségesebb kereszténység-értelmezéseket képviselni; Pat Robertson amerikai lelkész gyökér csodálatos műsorát, a The 700 Clubot is adják, ahol rendre nagyon szimpatikus vélemények hangzanak el a világ dolgairól).

Jó kérdés, hogy Sándor atya tényleg elhiszi-e, amit mond, vagy szándékosan ferdít ennek a 14 éves nézőnek – egyik lehetőség sem megnyugtató. Fogalmazása szándékosan ködös, szinte fél kimondani az igazat, vagy hát, ahogy épp az imént mondtam, lehet szimplán csak ő sem tudja ezeket, de abban az esetben, ha Sándor olvasná a blogomat, szívesen reagálok tételesen az állításaira. Remélem, ezt senki sem veszi arroganciának, főleg, mivel, csak hogy véletlenül se tévedjek, gyorsan felugrottam Wikipédiára leellenőrizni a tényeket. Tehát, akkor még egyszer, Sándor atya válasza.

Akkor ezek szerint itt a környéken nem találtak dínó csontvázat. Mert állítólag találtak ilyent Amerikában – Észak-Amerikában, Dél-Amerikában -, tehát, nem tudom a választ.

Tudom, ez egy improvizált válasz volt, nyilván ha van ideje gondolkodni rajta, kicsit összeszedettebben fogalmazza meg a véleményét. De a gondolkodásmódról, amit képvisel, meg amit terjeszteni próbál (szerintem), sok mindent elárul a szóhasználat. “Mert állítólag találtak ilyet Amerikában…” Komolyan? Állítólag? Csak, hogy ezt a kérdést hamar félretehessük, íme pár fotó:

Triceratops mounted skeleton at Los Angeles Museum of Natural History, Los Angeles, United States of America. Forrás: Wikipedia

Mounted Allosaurus fragilis skeleton cast, San Diego Natural History Museum. Forrás: Wikipedia

Herrerasaurus and Eoraptor skeletons, plus a Plateosaurus skull, North American Museum of Ancient Life. Forrás: Wikipedia

Nem, szóval tényleg találtak ilyeneket.

Egyet tudok: hogy vannak föltételezések, hogy Ádám előtt is volt korszak, volt élővilág a Földön, és sokan feltételezik azt, hogy Lucifer bukása után katasztrófa érte az ősföldet, és az élőlényei elpusztultak, és nagyon sok lelet ezzel áll összefüggésben.

Nos, inkább úgy fogalmaznék, hogy vannak ember, akik feltételezik, hogy nem volt Ádám előtt élet, sőt, vannak emberek, akik feltételezik, hogy volt Ádám meg Éva (kivéve). Ha megegyezünk abban, hogy létezik szénizotópos kormeghatározás, meg léteznek tudományok, akkor elismerhetjük, hogy a Föld kb. 4 és fél milliárd éves, az élet kb. 3-3,5 milliárd előtt jelent meg, az Univerzum meg uszkve 13 milliárd éves. Persze feltéve, ha megegyezünk ebben. Ugye megegyezünk?

Ezt szintén nem kategorikus kijelentésként mondom, csak, szeretném hangsúlyozni, ilyen feltételezés, teória.

Már nálam nevesebb írók (tehát írók) is elmondták előttem, hogy mi az alapvető különbség az elmélet szó két értelmezése között. Bár hétköznapi értelemben elméletnek nevezünk minden olyan feltevést, ami még bizonyításra vár, tudományos értelemben az elmélet szó majdnem pontosan ennek az ellentétét jelenti. A Wiktionary definíciójában:

(sciences) A coherent statement or set of ideas that explains observed facts or phenomena, or which sets out the laws and principles of something known or observed; a hypothesis confirmed by observation, experiment etc.

Azaz: a tudományos elmélet egy feltevés, elképzelés, amelyet alátámasztanak kísérletek, tapasztalatok. Összefoglalva hívhatjuk ezeket bizonyítékoknak, azt hiszem. Az alapvető félreértés abból fakad (nem Sándor atyánál feltétlenül, de sok “tudománykritikusnál”), hogy azt hiszik, a gravitáció elmélete vagy az evolúció elmélete valamiféle bizonyításra váró feltevést jelent, holott ennek pontosan az ellenkezője igaz. És bár Sándor atya nem ezt a vonalat követte érvelésénél, így is meredek azt állítania, hogy az Ádám előtti létező világ csak egyfajta teória, elmélet. Mondjuk ha elfogadjuk a tudományos konszenzust, akkor azt hiszem, ezt a kérdést is megoldottuk. A hiba persze pont itt rejlik, hiszen Sándor atya (vagy legalábbis az a gondolatrendszer, amit közvetíteni akar) nem fogadja el a tudományos konszenzust. Hogy miért? Valószínűleg azért, mert az tökéletesen ellentmond a hitének. De már rég rájött egy csomó ember, hogy ez a kettő működhet együtt, hát miért olyan nehéz ez neki? Ez utóbbi már költői kérdés.

Teória és Isten igéje között nagy különbség van.

Ez tény.

kétségkívül föl van adva a lecke, mert azt látjuk, hogy a Földnek az összetételét tanulmányozzuk, nagyon nehéz elhinni, hogy a Föld 6000 éves

Pontosan. Nagyon nehéz elhinni – sőt, nem is kell. Fel van adva a lecke, ha mindenképp annyira elvakult vagy, hogy a hited és a valóság ilyen terű konfliktusában mindenképpen el akarod hajítani az egyiket. Még egyszer mondom: nagyon sokan döntöttek már úgy, hogy ez a kettő megfér egymás mellett. Hozzáteszem, voltak már olyanok is, akik a hitüket hajították el ebben az esetben, és ha teljesen őszinte akarok lenni, nekem is ez a szimpatikusabb cselekedet ebben az esetben. De nem kötelező ennyire szélsőségesen kezdeni az átállást.

de biztos vagyok abban, hogy a korszakunk, az embernek az eddigi pályafutása 6000 év, akármilyen számok jelennek meg az emberiség történetéhez. De egyelőre semmilyen olyan tényt nem találtak a tudósok, a kutatók, amely azt támasztaná alá, hogy 6000 évnél idősebb lenne az emberiség.

Kivéve persze a tucatnyi különböző előembert, akik több százezer és millió éve éltek. Ja, hogy a modern, civilizált, kultúrákba szerveződő emberekről van szó?

Göbekli Tepe (Turkish: [ɡøbe̞kli te̞pɛ], “Potbelly Hill”) is an archaeological site at the top of a mountain ridge in the Southeastern Anatolia Region of Turkey, approximately 12 km (7 mi) northeast of the city of Şanlıurfa. […] The tell includes two phases of ritual use dating back to the 10th-8th millennium BCE. […] Through the radiocarbon method, the end of Layer III can be fixed at about 9000 BCE but it is believed that the elevated location may have functioned as a spiritual center by 11,000 BCE or even earlier.

Az egyik része az, hogy persze, tudom, ez nem kizárólag a Hit Gyülekezetére jellemző hozzáállás. De a másik része meg pont az, hogy tudom, ez nem kizárólag a Hit Gyülekezetére jellemző hozzáállás. Nagyon nehéz megmagyaráznom, hogy miért zavar mindennél jobban az, ha tudományos tényeket elutasítanak és szándékosan félreértelmezve tálalnak emberek. Még ennél is jobban zavar, ha mindezt vallási motivációból teszik. Tényleg, nem tudom, mi erre az ok. De ugye ti is ezt érzitek?

Advertisements
This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s